MOOI ZOALS IK BEN

 

Persoonlijk interview

 

 2021

  

***

De weg naar binnen

 

“Toen pas besefte ik me dat ik dat verdriet nooit een plek had gegeven”

 

MARISKA HENDRIKS (1977) woont samen met haar gezin in een verbouwde boerderij in het buitengebied van Panningen. Aan huis heeft Mariska haar eigen praktijk, MOOI, die niet zomaar in één woord te vatten is. Je kunt er terecht voor een holistische sessies,, waarbij het niet alleen draait om uiterlijke schoonheid, maar er via gesprekken en ontspanningssessies ook aandacht is voor het innerlijk. De afgelopen jaren maakte ze zelf een diepe persoonlijke ontwikkeling door. Het leidde ertoe dat ze inmiddels voornamelijk werkzaam als systemisch coach en familieopsteller. Ze is daarbij gespecialiseerd in vrouwenwerk en in familieopstellingen waarin de vrouwenlijn centraal staat. Als zodanig begeleidt ze vrouwen bij hun persoonlijke, professionele en emotionele ontwikkeling.

 

De oude, opgeknapte boerderij die ooit van Mariska’s schoonouders was, ligt er prachtig bij in een inham van het weggetje dat auto’s door het achterland van Panningen leidt. De binnenkant is met haar vrolijke, kleurrijke elementen, zorgvuldig uitgekozen meubels en aandacht voor sfeer al net zo mooi als de buitenkant. Aan een tafel gevuld met lekkernijen praat Mariska over haar praktijk MOOI, dat net als zijzelf een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt de afgelopen jaren.

 

Aandacht voor het innerlijk

“Toen we hier 5 jaar geleden kwamen wonen, kregen we meer ruimte en besloot ik ook hier op deze locatie verder te gaan met Holistische sessies,” vertelt Mariska. “Ik was toen al jaren bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling bij mezelf maar onbewust ook al voor anderen. Een knipsessie was bij mij toen al meer dan alleen even de haren knippen. Ik vond het belangrijk om er een moment van ontspanning en persoonlijke aandacht van te maken, en te luisteren naar het verhaal van de persoon in mijn stoel.” Mariska denkt even na. “Steeds vaker merkte ik dat mijn schaar niet voldoende was om iemand ‘mooi’ te maken. Immers, als iemand niet lekker in z’n vel zit of behoefte heeft aan persoonlijke ontwikkeling, is er ook aan de binnenkant werk aan de winkel.”

 

“Een knipsessie was bij mij van begins af aan meer dan alleen even de haren knippen”

 

Mariska ondervond dit aan den lijve in haar leven, met name op momenten waarin ze kampte met verlies en persoonlijk verdriet.  “Ik was niet meer verliefd op het leven, maakte geen contact met mezelf en had het gevoel dat er iets ontbrak in mijn leven, ondanks het feit dat ik alles had wat mijn hartje begeerde. Ik ging op zoek naar iets dat mij kon helpen me weer gelukkig te voelen, mijn puzzelstukjes in het leven kon verbinden.” Haar ervaringen met familieopstellingen en systeemwerk brachten haar weer in verbinding met zichzelf. Daarbij heeft het systemisch uitzoeken van haar eigen familielijn, heeft heling gebracht. De persoonlijke zoektocht veranderde haar leven. “Het belangrijkste inzicht dat ik heb vergaard, is dat mijn zelfliefde niet genoeg geactiveerd was. De heling en liefde die ik mezelf vervolgens dankzij systemische coaching heb kunnen geven, is het meest waardevolle dat deze innerlijke reis mij heeft gegeven.”Vanaf het moment dat ze zich bewust werd van haar verlangen naar persoonlijke groei, kon ze daar ook niet langer omheen. Ze ontwikkelde zich gaandeweg tot systemisch coach en familieopsteller, waarbij ze zich specialiseerde in vrouwenwerk en in de vrouwenlijn. “De ervaringen met systeemwerk en inzichten in mijn eigen familiesysteem hebben mij zoveel gebracht.  Zo kwam ik er tijdens een opstelling van iemand anders achter dat er een groot persoonlijk verdriet in mij speelde. Pas op dat moment besefte ik me dat ik dat verdriet nooit eerder een plekje had gegeven. Met mijn werk als systemisch coach en familieopsteller hoop ik anderen op hun weg van persoonlijke groei en inzichten te kunnen begeleiden, zoals ook ik deze begeleiding heb mogen ontvangen van anderen.”

 

“Vanaf het moment dat ik me bewust werd van mijn verlangen naar persoonlijke groei, kon ik daar niet langer omheen”

 

Met MOOI focust Mariska zich momenteel voornamelijk op het coachen, inspireren en verbinden van vrouwen. “Mede door de reis die ik zelf heb afgelegd, heb ik ontdekt dat ik intuïtief goed aanvoel en zie wat iemand aan de binnenkant nodig heeft. Daarbij ben ik vol liefde, maar ook altijd volkomen eerlijk: indien nodig voor jouw volgende stap, zal ik je spiegelen en vragen stellen. Ik gun het iedereen om zijn of haar plek in te kunnen nemen in het leven, om zichzelf te leren kennen, de connectie met anderen en de wereld aan te kunnen gaan en vol liefde door het leven te gaan, om zo het leven op z’n mooist te kunnen leiden!”

 

Mariska’s boodschap aan iedereen is dan ook: zeg altijd ‘ja’ tegen jezelf. “Ga voor jezelf staan, durf stappen te zetten om echt te leven en vertrouw erop dat als je iets hoort in jezelf, dat je daarvoor mag gaan. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen jezelf, zeg je ook ‘ja’ tegen het leven, je gezin en je kinderen. Je kiest namelijk indirect ook voor een diepere band met je dierbaren als je voor je eigen persoonlijke groei kiest. Wanneer jij voor jezelf kiest, stel je een voorbeeld voor je kinderen en zullen zij in het leven ook eerder naar zichzelf luisteren". Mariska glimlacht: "Ook voor jou is het goed om te luisteren naar wat je kinderen of je naasten je direct of indirect vertellen; ze maken veel belangrijke puzzelstukjes zichtbaar."

 

“Ik gun het iedereen om vol liefde door het leven te gaan en het leven op z’n mooist te kunnen leiden!”

 

Mariska heeft bij mij de Vrouwenkracht Academie de jaartraining en de Beroepsopleiding Systemisch werk gedaan. Ik kan haar ten harte aanbevelen, ze is een kei in haar vak en heeft haar proces volledig doorleefd. Ze is alles aangegaan wat ze maar kon aangaan, met alle hoogte- en dieptepunten. ze kijkt ze aan en dat maakt haar de beste opsteller en coach, want dan gaat ze ook volledig voor jou. Ze zal dan samen met jou, jouw pijnpunten onder ogen durven komen, vanuit alle eerlijkheid en zuiverheid waardoor ook jij leert jezelf te zien en te helen, hoe mooi je bent in wezen. Mariska woont in Noord-Limburg en als ik jou was zou ik echt een sessie bij haar boeken.

 

"Ook jij leert jezelf te zien en te helen, hoe mooi je bent in wezen" 

Vrouwenkracht Academie- Tamara Beekmans